Antwerp Management School campus Boogkeers

Antwerp Management School campus Boogkeers


Well, the new campus
will make the school future-proof. When we started,
it was very important for us that the core values of the school
were embedded in the architecture. Values such as openness, transparency,
teamwork and collaboration. With the architectural design
of De Boogkeers we really wanted
to take light into account so there is enough light
throughout the building at any time of day. Living among greenery.
Greenery outside, greenery inside. Air, via all possible components.
To then participate in learning, something which, as Antwerp
Management School’s main activity, we considered throughout. At our client’s request,
but also of our own accord, we tried to make
a very flexible building. So there is as little structure as possible
that will impede use and we hope to have created
very high future value. We have translated the client’s identity
into interior design. For all users,
now and in the future. That is the added value
of what we’ve done. In this building
we investigated historic layers of paint. The architect and the Flemish
organization for Immovable Heritage wanted to restore the space. We also repaired
all existing doors in this building and, in addition,
because it concerns classrooms, we also incorporated
acoustic drop seals and suchlike. We preserved tradition
by restoring the monument and reinstating the city poem. However, we were innovative
in the newly built part. We started from scratch. We applied the latest methods
with regard to technology, both construction technology and
interior and air-treatment technology. For the new building’s
front and rear facade we, as main contractor,
deliberately opted for prefab. Why?
Lead time. Both we and the customers want the lead time
to be as short as possible. Another important advantage
is control over quality. And a final, very important point
is safety. We deliberately reinstated
the historic axes. From a square
you look in through the main entrance, through the large door
right into the enclosed garden. All important functions are found there. Stairs, lobby, bistro,
open space of the entrance hall. All those functions
in the building’s spatial composition bring the users together with the enclosed
garden and also with life on the square. The classroom should be able
to rotate 360 degrees so you can reset the room
to whatever theme you need. Small discussions, circle ones,
anything is possible. We created 34 multifunctional rooms paying attention to having
as few different brands as possible, low energy consumption
and low maintenance. AV as a Service, that means
within Antwerp Management School’s vision if we have to change things,
we will reuse them, not linear thinking
but circular thinking. This project is circular because we’re in a long-term partnership
with Antwerp Management School and we ensure, when equipping it, that as many sustainably produced products
as possible are used that can also always be reused
and whereby, as an evolving school, you can always find new equipping solutions.
That’s what it amounts to. The building’s sustainability
starts with the location. Central, easy to get to. You can see it in the parking lot,
with its focus on bikes. Future European requirements
are complied with. It is almost energy neutral. This building is unique due to
its location, its transparency, its power of attraction for
the whole neighborhood, as a sort of haven. AMS also helped think about it too. Because we worked
on the project together we have achieved
a very harmonious design. And the user feels that. When you come in, from the first door,
everything feels right. So through this campus,
when you walk around here you feel those values,
the DNA of the school, and we really believe
that’s very important in building long-term sustainable
relationships with all our partners. So we are now
ready for the future.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *