Inside Baylor’s new-look Martin Hall

Inside Baylor’s new-look Martin Hall


Before you, you have the new and improved
Martin Hall, reopening after its 14-month refurbishment. The front has changed,
and the inside too. We’ve got a great accessibility ramp at the front to
provide ADA access to the building, and we’ll be heading up
into the lobby to show you some of the new improvements. A lot of activity going
on as we approach Move-In; you’ve got microfridges getting delivered,
so it’s a work in progress all the way up until the first day of Move In next
week. Landscaping’s been updated, and even our
memorial signage has been moved to highlight the front of the building. You still have some exterior seating
that will add a great community space at the front, on our porch. As you walk in,
you’ll be amazed by the new atrium. Front desk operation is going to be a hub of activity. Some digital signage to make announcements. Over to our left is the
hall director office, with a great vantage point to see what’s going on in his lobby,
to connect with students. As we look up, we’ve got a cutout.
If you’re an old Martin resident, you’ll remember that this was not there.
This is brand new, and provides a great opening perception to the building.
If you walk deeper into the lobby, you’ve got some great social space for students,
starting with our game room area, with a brand new ping-pong table and
shuffleboard table. And just to add a little bit of flair, we’ve got a vintage video
game console, so stop by and play some Frogger or Miss Pac-Man. Or if you’re a
Galaga expert, this is the place to be. As we go back to the back, we’ve got a large
community kitchen and sitting area. Students will be able to cook meals
together, hang out, enjoy a cup of ramen, or bake some cookies if you want. We’ve got two TVs for game days and
watching your favorite TV show. With any refurbishment, we add a couple different
things, and one of those is space for spiritual development. So as we walk down
the hall, we’ll be passing the chaplain’s apartment, if you want to connect with a
resident chaplain. And we’ve got the reflection room, a great place for a quiet
moment of reading your Bible or having a devotional or having a discussion about
your favorite Bible verse. One of the nice additions to Martin is
that we added a faculty-in-residence apartment. Dr. Clay Butler will be
our inaugural faculty-in-residence, and his apartment is through that door and
to the left, along with the hall director apartment. We go out to the third floor
and check out some of the community space and definitely a new and
improved resident room. One of the most exciting parts of a refurb is
being able to improve the lighting. We were able to cut out these study lounges in the corners,
which allows for natural light to come down the hall. The old dark hallways of
Martin before are no more. We improved ceiling light and natural light down the
corridors. There will be a welcoming place for students to live, study and hang out. So let’s check out a student room. Now, the footprint of the room may have
stayed the same, but that’s about all that has. It’s gonna be a great place with
all new furniture, new flooring, new paint, new ceiling light, a great new fixture
with storage space underneath the sink… The furniture allows for maximum
flexibility. The beds can be raised or lowered. Furniture can be moved
depending on how you and your roommate want to arrange the furniture. The
dresser and pedestal are on wheels for easy movement, and each has a pullout
tray so you can have stuff on your desk and still have space for your laptop. And
this room in particular has a great view of the Silos. One thing that people always need is
bathroom facilities, which has got a significant upgrade. Individual
stalls for toilet and shower allows for privacy and space to take care of
personal hygiene. Alright, let’s head down to the center of
the building and we’ll get to look down into the lobby. Each floor has got
community leaders on the floor, so if you ever need a little bit of help or
guidance, or just want to hang out with someone, a community leader will be there nearby. More study space — great room for group study sessions, or soft seating for
hanging out. You can’t beat all this natural light coming
into the building. Check out the view into the atrium. You get
to see what your friends are doing, and be able to stay connected to all the
life in the building. Hallways are outfitted with
occupancy sensors to conserve electricity, so as you walk down the hall
the lights will come on, but at night when everyone’s asleep — if they ever go
to sleep — the lights will turn off. So let’s go down to the first floor and see
what’s going on down there. So on the first floor, we’ll be finding our laundry facilities
and a unique lounge in the back, near the laundry. So here we have more rooms.
If you’re familiar with Martin from a couple of years ago, there used to be a Green & Gold Gym.
That’s been removed, and new rooms put in its place. Now we have a great hallway connecting
to the laundry facilities. Closet space for students… Flexible furniture… And here is the building laundry facilities.
Laundry is included, so no need to stock up on quarters or swipe to pay for laundry.
Easy for you to do your laundry yourself without taking it home on the
weekends. And while you’re waiting for laundry,
there’s a great lounge nearby that you can hang out in, so let’s head there now. As with any student space, the
furniture can get a little bit disarrayed, but that’s understandable. This is a
great lounge because it’s got two TVs, an easy place for students to game or
watch two football games at the same time; whatever they want to do, this room
has a great option for it. Of course, the furniture’s moveable as you can see,
so they can rearrange it depending on what they’re doing. That about covers it.
I hope that you’re excited about coming. We’re excited about you being here.
This will be the first year for Martin reopening after its 15-month refurbishment,
and we’re excited that it’s complete.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *